• email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • AÄ°LE HEKÄ°MLERÄ°MÄ°Z

    Aile Sağlığı Merkezimizde Görev Yapan Aile Hekimlerimizin Listesi İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.

Ana Sayfa > Talimatlar [Geri]   
Talimatlar


AÅžILARIN SAKLANMASI ve TRANSFERÄ° TALÄ°MATI
Amaç:
Aşıların saklanması ve transferinde uygulayacak esasları belirlemektir.
Tanımlar:
1)Aşı; Bağışıklık sisteminin yanıtını uyarmak ve hastalığa engel olmak amacıyla vücuda verilen patojenik özelliÄŸi yok edilmiÅŸ virüs, bakteri ya da bakteri parçalarından oluÅŸan bir süspansiyondur.
2)SoÄŸuk Zincir; Bir aşının etkinliÄŸini üretimden kiÅŸiye verilene kadar koruyan ve ihtiyacı olanlara yeterli miktarda etkin aşının ulaÅŸmasını saÄŸlayan insan ve malzemeden oluÅŸan sistemdir.
3)Aşı Sorumlusu; Bağışıklama hizmetlerinin planlanması, izlenmesi, denetlenmesi, değerlendirilmesi ve lojistiğinden sorumlu kişidir.
4)Aşı ve SoÄŸuk Zincir Sor. YedeÄŸi; Aşı ve soÄŸuk zincir sorumlusu bulunmadığı zamanlarda aynı görev ve yetkileri taşıyan ve kendilerine verilen talimatları yerine getirerek onlara yardımcı olan kiÅŸidir.
Aşıların Son Kullanma Tarihleri:
Aşıların dağıtımında ve kullanımında son kullanma tarihleri mutlaka göz önüne alınarak, aynı cins aşılardan miadı uzun süre olan ve yeni gelmiÅŸ olanları arka kısma , miadı kısa süre olan ve daha önce gelmiÅŸ olanları ön kısma gelecek ÅŸekilde dizilmesiyle aşıların önce kullanımı saÄŸlanmalı ve miadı dolmuÅŸ ya da kullanım süresi dolmuÅŸ olanlar ile yaklaÅŸanlar iade edilmesi saÄŸlanmalıdır.
Aşıların Saklanması:
Merkezde aşılar, aşı saklama dolabında saklanmalı; bu dolaplarda mutlaka bir termometre olmalı, bozulan veya kırılanın yerine hemen yenisi konulmalı ve aşı saklama dolabının ısısı +2 ile +8° arasında korunmalıdır.(Özellikle + 4 ° kalması saÄŸlanmalıdır).Aşılar, hava sirkülasyonu için iç hacmin en az %25 si kadar ölü boÅŸluk bırakacak ÅŸekilde yerleÅŸtirilmelidir.
Aşı Saklama Dolabı Isısının Takibi
Aşı saklama dolabının kapısına yapıştırılan , bir ısı izlem çizelgesi ile dolabın ısısı ölçülerek sabah ve akÅŸam bu çizelgeye kaydedilmelidir. Isı izlem çizelgesinin altında soÄŸuk zincir sorumlusunun adı soyadı bulunmalı ve her takipte imzalanmalıdır. SoÄŸuk Zincir Sorumlusu olmadığı zamanlarda bu iÅŸlemlerin yedeÄŸi tarafından yürütülmesi saÄŸlanmalıdır. Isı Ä°zlem Formunu ay sonunda ilgili dosyada muhafaza edilmelidir.
Aşı Saklama Dolabının Yeri
Aşı saklama dolabı, aşırı soÄŸuk ve sıcaktan korunmalı, muhafazalı uygun bir odaya ve duvardan 15-20 cm. uzaklıkta düz bir zemine yerleÅŸtirilmelidir. Bu odanın anahtarı ise sadece Aşı ve SoÄŸuk zincir sorumlusunda bulunmalıdır.
Bakım ve Stok ve Saklama Esasları:
1-Her yıl tekrarlanmak üzere her aşı dolabının soÄŸuk zincir malzemesi mevcudu, periyodik bakım ve tamir gerektirenler ile yeni malzeme ihtiyacı belirlenmeli, onarımı veya temini saÄŸlanmalıdır.
2-Aşılar yalnızca aşı saklama dolabı raflarında tutulmalı ve aşı şişeleri ile aralarında yeterli hava akımı olacak şekilde yerleştirilmelidir.
3-Aşı yerleÅŸtirilmesinde miadı yakın bir sürede dolacak aşıların en kolay alınabilecek ön kısımda bulunmasına dikkat edilmelidir.
4-Dolap kapağına hiçbir ÅŸey koyulmamalı, buzdolabına asla aşı dışında içecek, yiyecek ve benzeri maddeler koyulmamalıdır.
5-Buzlukta aralıklı olarak dizilmiÅŸ buz aküleri bulundurulmalı, buzluk buz aküleri için kullanılmalı ve aşılar buzluÄŸa koyulmamalıdır. Buz aküleri sadece aşı transferi kullanımı için bulundurulur.
6-Olası elektrik kesintilerine karşın, kesintisiz güç kaynağının (UPS) devreye girip girmediÄŸi kontrol edilmeli. Kontrol ve UPS bakım kayıtları bulunmalıdır.

Aşıların Nakli
Aşı saklama dolabı temizliÄŸi yapılırken ve saha transportu gerektiÄŸinde aşılar aşı nakil kabı ile ve +2° / +8 ° ısıyı koruyacak ÅŸekilde nakledilmeli ve korunmalıdır.





Ana Sayfa Email Gönder Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz.